Willamette University, Students at the Mill Stream

Theatre renovation incorporates new, celebrates old

As the academic year gets underway, theatre faculty and students are beginning their first year of production in their newly renovated space.

The results of the renovation are especially stunning to those who have been with the program for some time:

  • The building's original gymnasium hardwood floors have been refinished and exposed
  • Brick archways were restored to their original surfaces
  • Iron beams are now exposed and highlighted
  • Original gymnasium locker baskets are again in use in the dressing rooms

Beyond aesthetics, the building also boasts the technology and capabilities of a new-construction theatre facility. A new tension grid catwalk system has created a safe environment for the hanging and focus of lights and rigging of scenery; the main stage now features flexible seating; the sound booth has been updated with state of the art equipment; the control booth has been outfitted with new equipment, communications monitoring, videotaping and lighting systems; and the costume area, design/dance spaces and theatre scenery shop have all been relocated and enlarged.

Also debuting this year are a brand new movement studio for dance and actor training, and a directing and lighting design studio suitable for student performance projects.

Look for more of a visual introduction to the theatre building in a future issue of The Scene.

Visit the theatre website